Rut avdrag trädgård

Vi skrev nyligen en artikel om vad som ingår i trädgårdsservice som fick mycket uppmärksamhet. En fråga vi ofta fick via mail var om rut-avdrag ingår för trädgårdstjänster och hemtjänster.

RUT-avdrag för trädgårdstjänster: Så Fungerar Det

RUT-avdraget, som står för Rengöring, Underhåll och Tvätt, är en välkänd skattereduktion i Sverige som underlättar för privatpersoner att anlita hjälp för hushållsnära tjänster. Vad många inte vet är att detta avdrag även täcker en rad trädgårdstjänster, vilket gör det ekonomiskt fördelaktigt för hushåll att få professionell hjälp med trädgårdsskötsel. I denna artikel går vi igenom hur RUT-avdraget kan användas för trädgårdstjänster, vilka tjänster som ingår, och hur du kan dra nytta av detta avdrag för att underhålla och försköna din trädgård.

Vad täcker RUT-avdraget för trädgårdstjänster?

RUT-avdraget för trädgårdstjänster täcker en mängd arbetsuppgifter som utförs i din trädgård. Exempel på tjänster som kvalificerar för avdraget inkluderar:

  • Gräsklippning och gräsvård
  • Häckklippning
  • Beskärning av träd och buskar
  • Ogräsrensning
  • Rensning av rännor och dräneringskanaler
  • Mossborttagning från gångvägar och uppfarter

Det är viktigt att notera att RUT-avdraget för trädgårdstjänster inte täcker större anläggningsarbeten såsom ombyggnationer av trädgården, installation av staket eller byggnation av altaner och uthus. Fokus ligger på underhåll och vård av befintlig trädgård.

Hur mycket kan man få i avdrag?

RUT-avdraget tillåter hushåll att dra av 50% av arbetskostnaden för hushållsnära tjänster, inklusive trädgårdsskötsel. För 2021 är maxbeloppet för RUT-avdrag 75 000 kronor per person och år, vilket kombineras med ROT-avdraget om sådana tjänster också använts. Detta innebär att ett hushåll kan göra avsevärda besparingar på kostnaden för trädgårdsunderhåll genom att utnyttja detta skatteavdrag.

Hur ansöker man om RUT-avdrag för trädgårdstjänster?

För att dra nytta av RUT-avdraget för trädgårdstjänster måste du först och främst anlita en tjänsteleverantör som är registrerad för F-skatt och godkänd för RUT-tjänster. När du betalar för tjänsterna ska företaget fakturera dig med avdraget redan inräknat. Företaget sköter sedan all rapportering till Skatteverket, och du behöver inte göra något mer än att betala fakturan.

Fördelar med att använda RUT-avdraget för trädgårdstjänster

Användandet av RUT-avdraget för trädgårdsskötsel erbjuder flera fördelar:

  • Ekonomisk besparing: Halverar kostnaden för arbetskraft vilket gör det mer överkomligt att anlita professionell hjälp.
  • Tidseffektivitet: Sparar tid för dig som kan användas till andra aktiviteter istället för trädgårdsarbete.
  • Professionell skötsel: Ger din trädgård den bästa möjliga vården, vilket kan öka din fastighets värde och ditt nöje av trädgården.
  • Komfort och bekvämlighet: Eliminerar behovet av att själv utföra fysiskt krävande arbete.

Sammanfattning

RUT-avdraget för trädgårdstjänster är ett utmärkt sätt för hushåll att minska kostnaderna för trädgårdsskötsel samtidigt som de upprätthåller och förbättrar sina utomhusmiljöer. Genom att välja kvalificerade tjänsteleverantörer och utnyttja detta skatteavdrag kan du njuta av en vacker och välskött trädgård utan den tunga ekonomiska bördan.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *